Jak wstrzymać lokalizację w Znajdź mój iPhone?

Szukam pomocy w zawieszeniu lokalizacji w Znajdź mój iPhone. Ostatnio miałem sytuację, w której udostępnianie lokalizacji mojego iPhone’a było zbyt inwazyjne. Potrzebuję wiedzieć, jak tymczasowo zawiesić udostępnianie lokalizacji bez wzbudzania podejrzeń. Proszę o szczegółowe kroki lub rozwiązania.

Po prostu wyłącz ‘Udostępnianie Mojej Lokalizacji’ w ustawieniach. Nie powiadomi to nikogo ani nie wyświetli żadnego alertu. Oto szybki przewodnik:

1. Otwórz aplikację Ustawienia na iPhone.
  2. Przewiń i stuknij Prywatność.
  3. Wybierz Usługi Lokalizacyjne.
  4. Stuknij Udostępnianie Mojej Lokalizacji.
  5. Przełącz przełącznik, aby wyłączyć Udostępnianie Mojej Lokalizacji.

Alternatywnie, możesz również włączyć Tryb Samolotowy z Centrum Sterowania. Po prostu przesuń palcem w dół z prawego górnego rogu (lub w górę z dołu na starszych modelach) i stuknij ikonę samolotu. W ten sposób tymczasowo wyłączysz wszystkie połączenia.

Te metody są super proste i skuteczne, gdy potrzebujesz przerwy od ciągłego udostępniania lokalizacji. Pamiętaj, że włączenie Trybu Samolotowego może również zakłócić inne usługi.

Zamiast po prostu wyłączać usługi lokalizacyjne lub używać Trybu Samolotowego, możecie rozważyć użycie ustawień aplikacji ‘Znajdź Mój’, aby osiągnąć podobny wynik. Oto jak to zrobić:

1. Otwórz aplikację Znajdź Mój na swoim iPhonie.
  2. Stuknij w zakładkę Ja na dole.
  3. Wyłącz Udostępnij Mojej Lokalizacji.

Ta metoda jest trochę bardziej subtelna i nie zakłóca innych funkcji. To jakby wyciszyć swoją lokalizację bez wpływania na łączność telefonu, więc jest to trochę lepsze niż pełen Tryb Samolotowy. Ale miej na uwadze, że może to nadal powiadomić twoje zaufane kontakty, że przestałeś udostępniać im swoją lokalizację; Apple dba o to, aby te osoby były informowane ze względów bezpieczeństwa.

Innym rozwiązaniem może być utworzenie dodatkowego konta iCloud i tymczasowe połączenie go z twoim urządzeniem. Oto jak to zrobić:

1. Przejdź do Ustawienia, stuknij na swoje imię na górze.
  2. Przewiń w dół i stuknij Wyloguj się.
  3. Postępuj zgodnie z instrukcjami i zaloguj się na dodatkowe konto iCloud.

W ten sposób twoja lokalizacja będzie pokazywana na podstawie nowego konta iCloud, dopóki nie zalogujesz się ponownie na swoje główne konto. To wymaga trochę więcej wysiłku, ale na pewno jest skutecznym sposobem na wstrzymanie udostępniania lokalizacji bez całkowitego znikania z usług sieciowych.

Wyłączenie usług lokalizacyjnych może być trochę drastyczne, a Tryb Samolotowy—choć działa—również zakłóca każdą funkcję połączoną bezprzewodowo na twoim iPhonie. Tak więc, zgadzam się i nie zgadzam się z metodami @shizuka w zależności od tego, co próbujesz osiągnąć bez powiadamiania swojej sieci.

Te rozwiązania są szczególnie przydatne, jeśli potrzebujesz tylko krótkiej przerwy od wszechobecnego ‘Wielkiego Brata’ bez robienia zamieszania czy drażnienia zbyt wielu ludzi. Jakby co, timing jest kluczowy, aby nie wyglądać podejrzanie. Mam nadzieję, że to pomoże!

Hej @P…, oto kolejna sprytna sztuczka oprócz tego, co zasugerowali @cazadordeestrellas i @shizuka. Możesz rozważyć zatrzymanie udostępniania lokalizacji w konkretnych aplikacjach zamiast wyłączania wszystkich funkcji urządzenia. W ten sposób Twój telefon pozostaje operacyjny, a niektóre aplikacje nie będą śledzić Twojego położenia. Na przykład aplikacje społecznościowe mogą być dość inwazyjne jeśli chodzi o udostępnianie lokalizacji. Możesz bezpośrednio wyłączyć usługi lokalizacji dla takich konkretnych aplikacji:

1. Przejdź do Ustawienia.
  2. Przewiń w dół, aby znaleźć aplikację, dla której chcesz wyłączyć udostępnianie lokalizacji.
  3. Stuknij w aplikację, a następnie stuknij Lokalizacja.
  4. Wybierz Nigdy lub Zapytaj Następnym Razem.

Używając tej metody, unikniesz całkowitego odcięcia wszystkich komunikacji, a jednocześnie zyskasz prywatność od niepożądanego śledzenia.

Ponadto, dla większej dyskrecji, możesz rozważyć wyłączenie znaczących miejsc, które Apple używa do śledzenia Twoich częstych miejsc. Przejdź do Ustawienia > Prywatność > Usługi Lokalizacji > Usługi Systemowe > Znaczące Miejsca i wyłącz to. To zapobiega rejestrowaniu przez urządzenie Twoich regularnych miejsc.

Jednym z minusów jest to, że wyłączenie usług lokalizacji dla poszczególnych aplikacji może zająć więcej czasu i wymaga dostosowywania ustawień dla każdej aplikacji osobno. Ale daje to dokładną kontrolę nad tym, kto widzi Twoją lokalizację.

Zalety wstrzymania udostępniania lokalizacji:

1. Selektywna prywatność: Ty decydujesz, które aplikacje mogą Cię śledzić.
  2. Brak Powiadomień: Te zmiany zazwyczaj nie powiadamiają Twoich kontaktów.
  3. Funkcjonalność nienaruszona: Inne funkcje telefonu pozostają nietknięte.

I wady:

1. Czasochłonne: Zmiana ustawień dla każdej aplikacji może być uciążliwa.
  2. Ograniczony Zakres: Niektóre śledzenia mogą kontynuować przez inne usługi.

Biorąc pod uwagę konkurentów takich jak Życie360 dla udostępniania lokalizacji, pamiętaj, że oferują podobne rozwiązania, ale mogą również wiązać się z inwazyjnym monitorowaniem. Ponadto, ich system powiadomień może natychmiast poinformować innych, gdy zmienisz ustawienia lokalizacji.

Mam nadzieję, że to pomoże w uczynieniu udostępniania lokalizacji w Twoim iPhonie mniej „Wielkiego Brata” bez drastycznego odcinania połączeń czy wzbudzania podejrzeń!