Jaki jest najlepszy program do tworzenia bitów?

Szukam sposobu na rozpoczęcie tworzenia własnych bitów i chcę wiedzieć, które oprogramowanie jest najlepsze dla początkujących lub oferuje dobre funkcje do produkcji muzyki. Jakiekolwiek rekomendacje lub porady byłyby naprawdę pomocne, ponieważ jestem nowy w tym temacie i chcę czegoś przyjaznego dla użytkownika.

Jeśli chcesz zacząć tworzyć bity, powiedziałbym, żebyś zaczął od FL Studio. To trochę jak brama do produkcji muzycznej—łatwe w obsłudze, ale może być niesamowicie zaawansowane, gdy to ogarniesz. Poza tym połowa producentów, których pewnie słuchasz, zaczynała właśnie tam. Jest też darmowa wersja próbna, więc możesz się pobawić bez zobowiązań. GarageBand jest fajne i darmowe, jeśli masz Maca, ale bądźmy szczerzy, to program dla nowicjuszy i szybko z niego wyrośniesz. Ableton jest świetny, ale jako początkujący może Cię przytłoczyć—lepszy do występów na żywo moim zdaniem. Unikaj tych wszystkich „łatwych aplikacji do tworzenia bitów”, które obiecują szybkie wyniki; większość z nich to śmieci. Trzymaj się porządnych programów, a szybko staniesz się dobrym producentem.

Nie, muszę się nie zgodzić z @vrijheidsvogel co do Ableton jako zbyt skomplikowanego dla początkujących. Właściwie uważam, że to jedna z lepszych opcji, nawet jeśli dopiero zaczynasz. Tak, na pierwszy rzut oka może wydawać się przytłaczająca, ale jej przepływ pracy jest naprawdę intuicyjny, gdy już się w nią zagłębisz. Poza tym, jest mnóstwo samouczków i wspierająca społeczność, co sprawia, że nauka jest mniej bolesna.

FL Studio jest fajne, muszę im to przyznać, zwłaszcza że to jednorazowy zakup z darmowymi aktualizacjami na całe życie (dzięki, bogowie FL). Ale dla mnie zawsze wyglądało trochę… jak zabawka? Coś w ich interfejsie po prostu do mnie nie przemawia. Ale to kwestia osobistego gustu, a mnóstwo profesjonalistów przysięga na nie.

Poza tym, za mało osób mówi o Logic Pro. Jeśli masz Maca i przewyższasz już możliwości GarageBand (a uwierz mi, jeśli podchodzisz do tego na poważnie, to TAK SIĘ STANIE), Logic to naturalny krok naprzód. Jest na profesjonalnym poziomie, ale wciąż dostępny, z świetnymi wtyczkami w zestawie. Jasne, jest tylko na Apple, co jest minusem, ale jeśli masz odpowiedni sprzęt, warto to rozważyć.

Unikaj aplikacji typu „dźwięk w pudełku” generatory bitów. Sprzedają marzenia, ale nie nauczą cię niczego o faktycznej produkcji muzyki. Jasne, stworzą ci bit, ale to nie jest twój bit, rozumiesz? Lepiej jest trzymać się prawdziwego DAW (Digital Audio Workstation) i odpowiednio uczyć się od podstaw.

Krótko mówiąc: Wypróbuj parę wersji próbnych, oglądaj samouczki dla początkujących i wybierz ten, który najbardziej ci pasuje. Nie ma czegoś takiego jak „najlepsze” DAW – tylko to, które najbardziej odpowiada twojemu stylowi pracy.